|
Stanislav Chudík

Košice sa po skvelom finále radujú z titulu

Niké Superliga

SZMF Superliga má staronového šampióna. Druhý ročník súťaže dokázali rovnako ako pred rokom vyhrať Košice, ktoré vo finále porazili Prešovčanov. Košičanom sa tak podarilo využiť výhodu domáceho prostredia. Prešovčanom nepomohla ani prítomnosť skúseného futbalového reprezentanta Stanislava Šestáka. Finále sledovalo naživo vyše 700 divákov.

Finále SZMF Superligy postavilo proti sebe rovnako ako pred rokom celky z východu Slovenska. Išlo o derby zápas Prešov – Košice. Pred rokom bolo obsadenie rovnaké. Košice vtedy dokázali v obrovskej dráme zvíťaziť, keď o ich titule rozhodol až lepšie zvládnutý rozstrel zo značky pokutového kopu. Tento rok mali pred finále lepšie výsledkové štatistiky Prešovčania, ktorí až do finále nestratili ani jeden bod. V základnej skupine si poradili s Nitrou, Zvolenom aj finálovým oponentom – Košicami. V semifinále sa im zase podarilo vyradiť súpera zo skupiny západ – Bratislavu. Košičania v základnej skupine okrem prehry s Prešovom zaznamenali víťazstvo nad Zvolenom a v poslednom zápase základnej skupiny remizovali s Nitrou. Pred finále bolo všetko otvorené. Finálový zápas SZMF Superligy otvorili aktivitou Prešovčania, ktorí viac držali loptu na kopačkách. V tretej minúte sa Prešovu naskytla príležitosť zahrať po faule priamy kop. Juraj Kuhajdík tvrdou strelou opečiatkoval žrď. Počas úvodných piatich minút to bolo bez ďalších vyložených šancí na jednej či druhej strane. Potom však prišla 6.minúta, Košice mali vhadzovania na útočnej polovici, ktoré obstaral Pavol Gere, ktorý loptu hodil priamo na bránu, brankár Prešova loptu len vyrazil a Serbin ju dokázal doraziť do brány – 1:0 pre Košice. Po góle mali opäť viac loptu na kopačkách Prešovčania, Košice však hru dobre kontrolovali, nepúšťali Prešov do vyložených príležitostí a sami sa pokúšali vyrážať do protiútokov. Gólové príležitosti na jednej či druhej strane však neprichádzali. Až prišla 16.minúta, loptu po krídle vyviezol Košičan Turek, naservíroval ju pred bránu, kde už číhal Serbín a ten loptu poslal do siete – 2:0 pre Košice. V 19.minúte mohli Prešovčania znížiť. Faulovaný bol Šesták. Kuhajdík loptu napálil presne na bránu, gólman Pangrác však dobre zasiahol. V 20.minúte mohli Košice viesť už 3:0, v skrumáži sa však nedokázali presadiť. O dve minúty však padol ďalší gól do siete Prešova. Turek prešiel pekne s loptou po ľavej strane, loptu poslal na Ricka, ktorý na zadnej žrdi loptu upratal do brány. O minútu mohol byť rozdiel opäť len dvojgólový, Mikluš však vo vyloženej príležitosti netrafil odkrytú košickú bránu. V poslednej minúte sa snažili navýšiť svoj náskok Košičania, Trebuňák však netrafil priestor medzi nohami brankára, ktorý dobre zakročil. Polčas tak skončil výsledkom 3:0 pre domáce Košice.  

Gól Šestáka Prešov nenakopol k zvratu vo finále

Úvod druhého polčasu mal podobný priebeh ako ten prvý. Prešovčania sa snažili vymyslieť akciu, ktorou by prelomili dobre fungujúcu obranu Košíc, zatiaľ však neúspešne. Po piatich minútach dostal Pavol Gere zo strany peknú prihrávku na os ihriska a tvrdou strelou zvýšil už na 4:0 pre Košice. O dve minúty mal šancu na zníženie opäť Mikluš, gól sa mu ani tentokrát streliť nepodarilo. V 33.minúte mu to však už do tretice vyšlo. Mikluš dobre  napádal rozohrávku Košičanov, vystihol ju, obišiel brankára a znížil na rozdiel troch gólov. V 35.minúte videl Dyačovský žltú kartu po faule na Kozára. V 38.minúte absolútne zaspala obrana Prešova, ktorá sa nevracala po chybe na polovici ihriska. Prvú šancu ešte dokázal Kuhajdík pokryť, ale hneď o pár sekúnd mali Košice loptu vo svojej moci, loptu dostal pred bránu Drahovský a skóroval – 5:1. O dve minúty sa však presadili aj Prešovčania, keď si loptu spracoval Lukáš Horváth, dobre sa s ňou otočil a trafil presne – 5:2. V 42.minúte bol rozdiel už len dvojgólový. Mikluš bol tesne pred pokutovým územím faulovaný. Priamy kop si zobral na starosť Stanislav Šesták, ktorý nekompromisne skóroval. Osem minút do konca bol rozdiel už len dvojgólový a mali sme pred sebou zaujímavý záver duelu. Dvojgólový rozdiel však dlho nevydržal. Pavol Gere dostal na polovici ihriska loptu, naviedol si ju stredom bližšie k bráne a tvrdou strelou opäť prekonal brankára Prešova. Päť minút pred koncom zahájili Prešovčania hru bez brankára. V 47.minúte mohol Šesták pridať aj druhý finálový gól, Pangrác však pohotovo chytil. Aj v poslednej minúte duelu mal gól na kopačke opäť Šesták, v nájazde si však opäť vylámal zuby na skvele chytajúcom Pangrácovi. Viac gólov už vo finále nepadlo a zápas skončil 6:3. Titul v SZMF Superlige tak putuje v roku 2020 opäť do Košíc, ktoré v druhom ročníku súťaže SZMF Superlligy dokázali obhájiť majstrovský titul v malom futbale. Druhé miesto patrí Prešovu. Z bronzových medailí sa ešte v utorok radovali Piešťany, ktoré v zápase o tretie miesto porazili Bratislavu.  

Povedali po finále

Kapitán Prešova Juraj Kuhajdík: „Bola to katastrofa po tom, čo sme predvádzali dobré výkony v skupine, kde sme nestratili ani bod. Prišlo finále a prehra 6:3. Môžeme si za to však sami, pretože také chyby, aké sme my urobili dnes, si nemôžu dovoliť ani žiaci. Je to obrovské sklamanie. Zápas to však bol výborný, diváci videli deväť gólov, mali sa z čoho tešiť. Košiciam určite pomohlo aj domáce prostredie a diváci, ktorí ich hnali dopredu. Treba však uznať, že Košice boli v zápase lepšie.“ Hráč Košíc Pavol Gere: „Do dnešného zápasu sme išli s tým, že berieme len výhru, tak ako to berieme celú súťaž, pripravili sme sa na to. Prišli nám pomôcť aj chalani futsalisti, ktorí sú veľmi dobrí. Naše ciele sú vždy len najvyššie a budeme sa snažiť budúci rok vyhrať aj do tretice. Je neopísateľný pocit, keď dá hráč gól pred toľkými ľuďmi. Ďakujem im, že nás prišli povzbudiť. Verím, že sa to bude opakovať. Som rád, že som dal dva góly, pomohol mužstvu a môžeme sa opäť radovať.“  

Zostrih zápasu: 

submenu

Tabuľka

Slovensko (SLO) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. BRA Bratislava 6 29:21 15
2. TRE Trenčín 6 19:14 8
3. SEN Senec 6 25:38 6
4. TRN Trnava 6 27:27 5

štatistiky

Slovensko (SLO) 1. liga
1. SEN Patrik Sabo 9 Gólov
2. TRN Dušan Krcho 7 Gólov
3. BRA Matej Dolník 6 Gólov
4. BRA František Lády 4 Gólov
5. TRN Matúš Klenkovič 4 Gólov
6. SEN Lukáš Čambal 4 Gólov
7. TRN Adam Bombicz 4 Gólov