|
Stanislav Chudík

Premiérovým majstrom Nitra, bronz do Bratislavy

SLO

Z titulu majstra v SZMF Superlige U23 sa radujú hráči Nitry, ktorí v na góly bohatom finále zdolali súpera z Prešova. V boji o bronz to bolo dramatické až do samého záveru. Nakoniec sa z tretieho miesta raduje Bratislava, ktorá otočila nepriaznivo sa vyvíjajúci duel.

SZMF Superliga U23 má za sebou prvý ročník. Národná liga hráčov do 23 rokov priniesla počas sezóny veľké množstvo kvalitných zápasov. Z nich môže neskôr čerpať aj slovenská reprezentácia, keďže sú tak mladí hráči viac na očiach aj pre reprezentačných trénerov. Finálový večer sa odohral v areáli ČFK Nitra.

Otočka Bratislavy v závere zápasu

Zápas o tretie miesto proti sebe postavil výbery Zvolena a Bratislavy. Bol to skutočne dramatický duel až do poslednej sekundy. V úvode zápasu dominovala na lopte Bratislava, obrana Zvolena však bola pozorná. Zvolenčania hrozili hlavne z protiútokov. V 6.minúte Bratislava dokonca nastrelila bránkovú konštrukciu, platilo však známe, nedáš - dostaneš. Eperješi si prevzal loptu na polovici ihriska po vhadzovaní, predral sa cez dvoch hráčov a chladnokrvne zakončil. Zvolen viedol 1:0. V ďalšom priebehu polčasu sa obraz hry výrazne nezmenil. Zvolen sa spoliehal na defenzívu, Bratislava sa držala na súperovej polovici a snažila sa niečo vymyslieť. Obrana súpera však dobre fungovala, a keď tak, v bráne bol stále pozorný brankár Tuček. Prvá polovica viac gólov nepriniesla a tak viedol Zvolen 1:0.


V druhom polčase sa toho veľa nezmenilo. Kvalitný zápas, kde dominovali najmä defenzívy. Bratislava sa čoraz viac snažila tlačiť, gól však neprichádzal ani na jednej strane. Až prišla 44.minúta a k lopte sa dostal aktívny bratislavský hráč Lucas Eduardo Ramos, ktorý po rohu prestrelil zvolenského brankára a vyrovnal na 1:1. Prešli iba dve minúty a Bratislava opäť zatlačila, vhadzovanie na útočnej polovici, Zvolenčania nezachytili pohyb Rusnáka, ktorý si nabehol na loptu do pokutového územia a posunul ju do brány. Bratislava tak otočila na 2:1 vo svoj prospech. Vo zvyšku zápasu sa Zvolenčania ešte pokúšali vyrovnať, obrana Bratislavy však dobre fungovala a hráči kontrolovali svoje vedenie. Gól už vo zvyšku zápasu nepadol a tak sa z bronzu v SZMF Superlige U23 radovala Bratislava.


Povedali po zápase o bronz

Hráč Zvolena Dominik Eperješi: Od začiatku zápasu sme chceli hrať zo zabezpečenej obrany. Chýbal nám kúsok šťastia. Stačilo to túto sezónu na štvrté miesto, my sme spokojní. Do ďalšej sezóny máme na čom stavať.

Brankár Bratislavy Dominik Podhajeczky: Išli sme do zápasu s tým, že chceme dať prvý gól, lebo prvý gól v takýchto zápasoch je veľmi dôležitý. To sa síce nepodarilo, ale nedali sme dole hlavy a stále sme bojovali. Nakoniec to došlo do víťazného konca. Aj cez polčas sme sa hecovali a vedeli sme, že to už pôjde, keď tam jeden gól padne. Bronz je v prvej sezóne úspech, aj keď sme určite chceli hrať finále.

Gólové hody vo finále

Vo finále sa stretli dva najlepšie tímy po základných skupinách, keď západ ovládla Nitra a východ Prešov. Finálové zloženie sľubovalo kvalitný zápas a to sa aj naplnilo. Nitra na Prešov od úvodu vyletela. Prvého gólu sme sa dočkali v šiestej minúte, keď skóre otvoril Pánsky, ktorý doklepol loptu do odkrytej prešovskej brány. V ďalšom priebehu sa hra prelievala z jednej strany na druhú. Nebezpečnejšia bola však stále Nitra. Z toho plynul aj ďalší gól, ktorý padol v 16.minúte. Nitra zachytila loptu na polovici ihriska, nasledovala prihrávka pred pokutové územie, kde si ju prebral Mihalík, ktorý sa z otočky presadil a zvýšil na 2:0 pre domácich. O dve minúty bolo už 3:0, keď Nitra opäť zachytila loptu, ktorá sa dostala znovu k Mihalíkovi, ktorý exportnou strelou zvyšoval na 3:0. V poslednej minúte sa opäť presadili hráči spod Zobora, ktorí tak podčiarkla skvelý výkon v prvom polčase. Lopta sa odrazila na hlavu Grebáča, ktorý ju z blízka upratal do brány a uzavrel polčas na 4:0 pre domácu Nitru.


V úvode druhého polčasu zatlačil Prešov, ktorý sa snažil s nepriaznivým skóre niečo urobiť. Z tlaku pramenili aj góly. Najskôr v 34.minúte znížil Varga, keď profitoval z dobrého pressingu celého tímu. O minúte bol rozdiel v skóre už iba dvojgólový, keď sa šikovne presadil Džubinský. Nitra sa potom však opäť nadýchla, keď sa v 40.minúte presadil Domasta, ktorý prinavrátil Nitre trojgólové vedenie. V 45.minúte prišlo opäť k zdramatizovaniu.Nitriansky obranca zahral rukou v pokutovom území a nasledoval pokutový kop pre Prešov. Ten s prehľadom premenil Hudák a dal tak Prešovu ešte nádej. Tá však o dve minúty neskôr zhasla.Prešov sa snažil zatlačiť na súpera, avšak prišlo k chybe v strede ihriska, lopty sa zmocnil nitriansky hráč Pajer a upratal loptu do opustenej brány. Uzavrel skóre finále na 6:3.


Z prvého titulu sa teda teší Nitra, ktorá porazila Prešov a v domácom prostredí sa mohli spustiť oslavy. Radovala sa aj Bratislava, keď hráči oslavovali zisk bronzu.

Povedali po finále

Kapitán Prešova Martin Hudák: Zápas vôbec nezodpovedal tomu, čo sme hrali v skupine. Nitra bola dnes vo všetkom lepšia. Chceli sme na nich vybehnúť od úvodu, opak bol však pravdou. Postúpili sme do finále, čo sme aj chceli, ale finále je pre Prešov nejaké zakliate, či je to v seniorskej alebo juniorskej súťaži. Verím, že sa nám to o rok už konečne podarí vyhrať.

Hráč Nitry Adrián Grebáč: Sme šťastní, chceli sme vyhrať. Určite sa hrá lepšie doma, nemusíme cestovať, cesta unaví hráčov. Dnes sa určite stretli dva najlepšie tímy do 23 rokov.

 


submenu

Tabuľka

Slovensko (SLO) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. BRA Bratislava 6 29:21 15
2. TRE Trenčín 6 19:14 8
3. SEN Senec 6 25:38 6
4. TRN Trnava 6 27:27 5

štatistiky

Slovensko (SLO) 1. liga
1. SEN Patrik Sabo 9 Gólov
2. TRN Dušan Krcho 7 Gólov
3. BRA Matej Dolník 6 Gólov
4. SEN Lukáš Čambal 4 Gólov
5. TRN Adam Bombicz 4 Gólov
6. BRA František Lády 4 Gólov
7. TRN Matúš Klenkovič 4 Gólov