|
Stanislav Chudík

Na východe víťazstvá favoritov

SLO

Niké Superliga úspešne odštartovala aj v skupine Východ. Prvé kolo bolo zaujímavé z viacerých dôvodov. Do súťaže vstupovali dva nové celky a taktiež národná liga zavítala do ďalšieho mesta.

Košice a Prešov patria od začiatku súťaže národnej ligy v malom futbale medzi top favoritov, inak tomu nie je ani túto sezónu. Od sezóny 2022/2023 sa k východniarskym stáliciam pridávajú dvaja noví členovia. Jedným z nich je druhý zástupca z metropoly východu - košický Galaktik. Tým druhým je mužstvo Humenného a práve sem účastníci východnej skupiny v rámci prvého kola zavítali. Na štadión v Humennom si našlo cestu početné množstvo fanúšikov, ktorí vytvorili žičlivú atmosféru.


Prešovu dopomohli k víťazstvu najmä skúsenosti

Prešov sa na úvod novej sezóny stretol s nováčikom, košickým Galaktikom. Na Prešove bolo vidno, že sa na ihrisku poznajú a hru od úvodu kontrolovali. Hrali veľa s loptou a hľadali si cestu k prelomeniu obrany Galaktiku. Košický celok sa spoliehal najmä na zodpovednú defenzívu. Prvý gól padol v 20. minúte a to po rohovom kope, ktorý zahrával Prešovčan Beliš, obrana Galaktiku nechala príliš veľa miesta Hricovovi a ten loptu chladnokrvne napálil do brány - 1:0 pre Prešov. Prvý polčas viac nepriniesol.


V tom druhom sa obraz hry výrazne nezmenil. Galaktik sa do vyložených šancí často nedostával, pretože prešovská obrana dobre fungovala. V druhom polčase to bola na ihrisku, čo sa týka štatistík, takzvaná "one man show" v podaní Tomáša Mikluša. Najskôr v 34. minúte doklepol do brány strelu spoluhráča, ktorú košický brankár vyrazil pred seba. Neskôr v 45. minúte využil Mikluš dobrú prácu Čekana, ktorý zachytil loptu na polovici, vyviezol ju a nezištne mu ju nahral a bolo 3:0. Čistý hattrick sa mu podarilo uzavrieť v 50. minúte, keď upratal loptu k tyči po veľkom tlaku a obliehaní brány Galaktiku Košice. 


Povedali po zápase:

Manažér Galaktiku Košice Michal Kovačevič: Dnes rozhodli skúsenosti. Prešov hrá Niké Superligu už piatu sezónu a my sme hrali prvý zápas. V zápase hrali z päťdesiatich minút, štyridsať s brankárom. Boli tam veľké skúsenosti, mali tam aj viacerých reprezentantov. Škoda, že sme nevyužili nejaké šance, možno by sa zápas inak vyvíjal. Nevadí, ideme sa pripravovať ďalej na ďalšie zápasy. 

Trojgólový Tomáš Mikluš z tímu Prešova: Som spokojný, síce sme viaceré šance pozahadzovali, ale dôležité je, že sme si pripísali tri body. Bol to prvý zápas proti nováčikovi, nevedeli sme, čo nás čaká. Zapojili sme do mužstva aj zopár mladých hráčov a musíme sa ešte trochu viac zohrať, ale verím, že to bude dobré. 

Prešov vs. Galaktik Košice 4:0 (1:0)
20. Hricov, 34.,45.,50. Mikluš

Humenné do poslednej minúty v hre o body

V druhom zápase Niké Superligy skupiny východ sa stretli Košice, ktoré sú dvojnásobný majster, proti nováčikovi súťaže z Humenného. Humenčania sa mohli od úvodu oprieť aj o skvelých fanúšikov, ktorí si prišli vychutnať premiéru národnej ligy vo svojom meste. 


Prvý gól zápasu padol v 6. minúte, keď Michal Gere skvelou prihrávkou našiel Filipa Kisa, ktorý zoči-voči brankárovi nezaváhal a poslal Košice do vedenia. Hneď po rozohrávke však nastala v defenzíve Košíc veľká chyba, ktorú nováčik z Humenného dokázal potrestať zásluhou Maďáka. V prvom polčase dominovali viac pozorné defenzívy a tímy sa navzájom pozorne strážili. V úvode druhého polčasu však obrana Humenného nechala Košice zakombinovať na ich polovici, až sa dostala lopta k Sasákovi, ktorý loptu napálil na bližšiu tyč prudko pod brvno a brankár nestihol zareagovať. Košice tak viedli 2:1. V ďalšom priebehu hry opäť začali dominovať defenzívy. Obraz hry sa výraznejšie zmenil až v poslednej päťminútovke, keď Humenné zatlačilo na Košičanov. Skúsení hráči okolo bratov Gereovcov však záver zápasu dokázali ustáť a vybojovať si tak na úvod nového ročníka víťazstvo. 


Povedali po zápase:

Hráč Humenného Lukáš Maďák: Je to neopísateľný pocit, také niečo tu ešte nebolo, teším sa, že ľudia prišli. Samozrejme, že sme dnes chceli tri body, ale súper bol silnejší, ale myslím, že to bol dobrý zápas. 

Hráč Košíc Maroš Sasák: Humenné bolo pre nás veľká neznáma. Ciele máme stále tie najvyššie, ale pristupujeme ku každému s rešpektom a pokorou. Víťazstvo určte teší. 

Košice vs. Humenné 2:1 (1:1)
7. Kis, 27. Sasák - 7. Maďák

submenu

Tabuľka

Slovensko (SLO) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. BRA Bratislava 6 29:21 15
2. TRE Trenčín 6 19:14 8
3. SEN Senec 6 25:38 6
4. TRN Trnava 6 27:27 5

štatistiky

Slovensko (SLO) 1. liga
1. SEN Patrik Sabo 9 Gólov
2. TRN Dušan Krcho 7 Gólov
3. BRA Matej Dolník 6 Gólov
4. TRN Adam Bombicz 4 Gólov
5. BRA František Lády 4 Gólov
6. TRN Matúš Klenkovič 4 Gólov
7. SEN Lukáš Čambal 4 Gólov