|
Ivan Benninghaus

Bystrica na úvod proti vicemajstrovi z Martina, Zvolen vyzve mužstvo Nitry

SLO

Niké Superliga pokračuje vo štvrtok ďalšími dvoma zápasmi 1. kola. V novovzniknutej skupine Stred zasiahne do bojov už aj vicemajster z Martina. Prinášame Vám prehľad zápasov aj s vyjadreniami manažérov.

Martin vs. Banská Bystrica

V úvodnom zápase novej regionálnej skupiny sa o 19:30 predstaví práve neuspešný tím z finále sezóny 2021/22 proti domácej Banskej Bystrici. Tento zápas nemá vopred jasného favorita. Martin minulý rok ako nováčik postúpil vďaka tesným výsledkom a penaltovým lotériam až do finále, kde nestačil na Trnavu. Banská Bystrica obsadila v uplynulej sezóne v silnej východnej skupine posledné 5. miesto a nepostúpila tak do vyraďovacích bojov. Minuloročný vzájomný zápas skončil zaslúženou remízou 2:2. Výhodou Banskej Bystrice bude domáca pôda.

Pred zápasom sme vyspovedali oboch manažérov: Juraja Valáška z Martina a Mariána Sanitru z Banskej Bystrice.

Aké sú vaše ambície v novom ročníku Niké Superligy?

Valášek (Martin): Tak ako aj minulý rok, tak aj tento bude našim primárnym cieľom postup zo skupiny do vyraďovacích bojov. Nakoľko sa zmenil formát súťaže a liga sa rozdelila na 3 divízie, tak sa tento cieľ bude dosahovať o niečo ťažšie ako minulý rok, keďže zo skupiny postupujú najlepšie 2 celky, prípadne s dobrým výsledkom aj tretí tím. Každopádne aj napriek fantastickému minuloročnému umiestneniu sa nejdeme pasovať do role favorita skupiny a budeme vstupovať do súťaže skromne a s pokorou.

Sanitra (Banská Bystrica): Našimi ambíciami do nasledovného ročníka bude nadviazať na výkony z posledných dvoch zápasov minulej sezóny so zlepšeným zakončením vo finálnej fáze a taktiež pri zmene hracieho formátu súťaže postúpiť zo základnej skupiny do vyraďovacej časti.

Čo očakávate od prvého zápasu?

Valášek (Martin): Prvý zápas hráme na perfektnom umelom trávniku na Radvani proti Banskej Bystrici aj keď sme paradoxne vedení ako domáci tím. Všetci v tíme si spomíname na náš prvý zápas, kde sme dobiehali manko 0:2 po zle zvládnutých rohových kopoch. Banská Bystrica bude určite chcieť odčiniť neúspech z minuloročnej sezóny. Bude hrať pred svojimi domácimi fanúšikmi a bude sa chcieť ukázať v čo najlepšom svetle. Musíme byť pripravení a hrať presne to, čo si povieme. Očakávam vyrovnaný zápas. 

Sanitra (Banská Bystrica): Očakávania pred prvým zápasom sezóny nemáme. Určite to bude náročný zápas, Martinčania sa ako nováčik predošlej sezóny dostali až do finále, čím potvrdili svoju kvalitu. Do prvého zápasu bude našim cieľom predviesť najlepší výkon a získať 3 body.

Nastali vo Vašom tíme pred sezónou zmeny?

Valášek (Martin): Naša súpiska zostala viac-menej v nezmenenej podobe. Bohužiaľ stále nemôžeme rátať s Danom Cvikom a Kikom Chovancom a naposledy sa k nim pridali aj Mišo Piki Vojvoda a Viktor Rác, ktorí takisto vypadli kvôli zraneniam. Príležitosť získava Kubo Malko, pre ktorého to bude vo štvrtok premiéra. V dobrej forme sa javí Tomáš Kucej a Kubo Kračmer, tak som zvedavý či si túto zápasovú pohodu prenesú aj na 1. kolo. 

Sanitra (Banská Bystrica): 3. Áno tím sme doplnili o niekoľkých hráčov, najmä kvôli vytvoreniu dostatočnej variability v prípade zranení, chorôb a iných dôvodov neúčasti, ale tiež aj pre zvýšenie konkurencie v tíme.


Nitra vs. Zvolen

O 20:45 je na programe zahájenie druhého zápasu medzi Zvolenom a Nitrou. V tomto zápase by mala byť drobným favoritom Nitra. Títo súperi sa v minulej sezóne nestretli. Kým Nitra pôsobila v skupine Západ, Zvolen hrával svoje zápasy v skupine Východ. Oba tímy ukončili svoju púť v minulej sezóne zhodne vo štvrťfinále. Nitra by však teraz mala ťažiť aj z výberu tímu do 23 rokov, ktorý minulý rok získal titul v súťaži do 23 rokov. Zvolen má, napriek minuloročnému postupu do štvrťfinále, dlhodobejší problém s konkurovaním tým najlepším výberom. 

Aj pred týmto zápasom sme vyspovedali manažérov Branislava Adámka z Nitry a Jána Račka zo Zvolena. 

Aké sú vaše ambície v novom ročníku Niké Superligy?

Adámek (Nitra): V novom ročníku Nike Superligy by sme chceli hrať hlavne dobrý futbal, pretože v Nitre máme veľa šikovných futbalistov. Čo sa týka ambícií, tak by sme chceli postúpiť zo skupiny.

Račko (Zvolen): Do nového ročníka vstupuje výber Zvolena ako každý predošlý ročník. S rešpektom voči súperom, ale zároveň nepredať kožu zadarmo. Sme výber s najmenšou základňou zo všetkých. Aj keď sme doplnili káder o hráčov úspešného výberu U23, nie všetci sú už pripravení vstúpiť do A - mužstva. Stále však budeme pokračovať v tejto filozofii. Taktiež veľa chlapcov hrá v mestskej lige v Banskej Bystrici. Čo sa týka výberu hráčov, sme s Bystricou bez konfliktov, začo patrí vďaka obom realizačným tímom. Obe strany rešpektujú, v ktorom meste hráči vyrastali. 

Čo očakávate od prvého zápasu?

Adámek (Nitra): Od prvého zápasu očakávam, že to bude veľmi kvalitný duel, pretože Zvolen vie zahrať veľmi dobre. Verím však nášmu mužstvu.

Račko (Zvolen): Nitra je jasný favorit 1. kola aj najväčší kandidát na prvé miesto v skupine Stred. Jedine zodpovedný výkon po všetkých stránkach môže priniesť body s Nitrou. 


Nastali vo Vašom tíme pred sezónou zmeny?

Adámek (Nitra): V Nitre nastali zmeny hlavne na manažérskom poste, kde som sa ponúkol pomôcť. Po dohode bude mať predchádzajúci manažér na starosť mužstvo Nitra U23, kde odvádza velmi dobru robotu. Čo sa týka kádra, tak by som chcel zapracovať viacej hráčov, aby to nestálo na tých istých... Čaká nás 6.kôl, takže dostane možnosť širšia skupina najlepších hráčov v Nitre.

Račko (Zvolen): Ako som spomínal na začiatku, doplnenie kádra nastalo len z mužstva U23. Rozhodujúce bude, koľko hráčov zo základnej 10 bude k dispozícii a nevyradí ich veľký futbal, zranenie alebo pracovné povinnosti. 


Program zápasov 1. kola skupiny Stred (6.10.2022)

19:30 Martin - Banská Bystrica

20:45 Nitra - Zvolen

Live prenosy

Oba zápasy sa odohrajú na mestskom mládežníckom štadióne v Banskej Bystrici. Všetky zápasy budú dostupné online na našom YouTube profile SZMF malý futbal.

submenu

Tabuľka

Slovensko (SLO) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. BRA Bratislava 6 29:21 15
2. TRE Trenčín 6 19:14 8
3. SEN Senec 6 25:38 6
4. TRN Trnava 6 27:27 5

štatistiky

Slovensko (SLO) 1. liga
1. SEN Patrik Sabo 9 Gólov
2. TRN Dušan Krcho 7 Gólov
3. BRA Matej Dolník 6 Gólov
4. TRN Adam Bombicz 4 Gólov
5. BRA František Lády 4 Gólov
6. TRN Matúš Klenkovič 4 Gólov
7. SEN Lukáš Čambal 4 Gólov