|
Ivan Benninghaus

Vysoké víťazstvo aj deľba bodov. Začala sa sezóna Niké Superligy v malom futbale

Niké Superliga

Za nami je úvodné kolo piatej sezóny Niké Superligy, ktoré prinieslo dva gólovo bohaté zápasy v skupine Západ.

Majster s vysokým víťazstvom

V prvom zápase nového ročníka našej najprestížnejšej súťaže na seba v Trenčíne narazili tímy s rozdielnym príbehom zo sezóny 2021/22. Kým Trnava sa tešila z majstrovského titulu po výhre nad Martinom, Piešťany sa bez výhry ocitli na dne skupiny Západ. 

Favorit bol teda jasný a očakávaný obraz hry sa začal napĺňať už od úvodných minút stretnutia. Prvý gól sezóny zaznamenal už v 3. minúte Matúš Klenkovič. Keďže do prestávky dokázali pridať Trnavčania ešte ďalšie 4 góly, o výsledku bolo prakticky rozhodnuté. Postupne sa presadili Daniel Floriš, Lukáš Mihálik, Boris Juhás a Martin Antol.

"Som rád, že sa nám podarilo zachytiť úvod zápasu, čo nás dostalo do psychickej pohody. Vychádzali nám dobre kombinácie a vedeli sme dobre napádať súpera, čo bolo kľúčové,“ zhodnotil prvý polčas manažér obhajcu titulu Stanislav Chudík.

Manažér Piešťan Martin Chnápko bol pochopiteľne kritický: "Kombinácia nám viazla, mali sme príliš veľké množstvo nepresných prihrávok, čím sme sa sami dostávali pod tlak a nedokázali sme premeniť naše šance, akoby na nás doľahla ťarcha súpera."


Po zmene strán pridali hráči Trnavy ešte 3 góly, za Piešťany už len korigoval v 46. minúte mladučký Adam Tomaga. Až traja hráči úradujúceho šampióna zaznamenali 2 góly (Klenkovič, Juhás, Floriš), po jednom pridali Antol a Mihálik. Naopak, hráči Piešťan svoje šance nedokázali zúročiť.

"Skórovať osemkrát je dosť, ale na druhej strane sme mnohé príležitosti ešte pozahadzovali, čo sa nám môže v ďalších zápasoch vypomstiť,“ dvíha varovný prst manažér Trnavy Chudík.

"Bohužiaľ, Trnava nám dala veľkú školu malého futbalu. Je vidno, že ich tím je zohratý, vedia o sebe naslepo a my sme svoju taktiku nedodržali. Výsledok je z môjho pohľadu trošku krutý, ale Trnava zvíťazila zaslúžene, pričom odohrala podľa mňa svoj najlepší zápas v Niké Superlige a je pre mňa najväčším ašpirantom na obhajobu titulu,“ športovo uznal manažér Piešťan Martin Chnápko.


Totožný úvod ako vlani 

Na druhý zápas večera nastúpili hráči domáceho Trenčína proti mužstvu Bratislavy. Minuloročný semifinalista z Trenčína bol miernym favoritom stretnutia aj vďaka víťazstvu 5:0 v poslednom vzájomnom zápase vo štvrťfinále minulej sezóny. Mužstvá proti sebe otvárali sezónu aj pred rokom, v októbri 2021 sa zrodila remíza 3:3.

"Do novej sezóny Superligy sme vstúpili s novým zložením kádra. Pre väčšinu hráčov to bol prvý zápas v mužskej kategórii Superligy. Káder sme sa snažili oproti minulým rokom omladiť, preto ho tvoria aj hráči z mužstva do 23 rokov. Niektorí chalani sa dokonca včera prvýkrát vôbec stretli, asi práve preto sme boli pred zápasom považovaní za outsidera,“ vysvetlil manažér hostí Thomas Issa.

Úvod mali lepší domáci Trenčania, a to vďaka odrazenému vlastnému gólu Lukáša Krčmárika v 6. minúte. Hostia stihli ešte do prestávky vyrovnať, konkrétne zásluhou pozemnej strely Mareka Blažeja v 22. minúte. 

"Zápas sme začali aktívnejšie, boli sme pohyblivejší, silnejší na lopte. Vytvorili sme si dosť tutoviek, no v bráne skončila lopta len raz,” podotkol manažér Trenčína Milan Čaja.


Na začiatku druhého polčasu bolo momentum na strane hostí, ktorí sa vďaka zásahom Rastislava Gibalu a Simona Tichého dostali už do dvojgólového vedenia. V tom momente to už vyzeralo na víťazstvo mierneho outsidera z hlavného mesta.

"Do druhého polčasu sme nastúpili veľmi dobre. Obrana fungovala vynikajúco a smerom dopredu sme si pomocou pekných kombinácii vytvárali gólové šance. Výsledok zápasu sa nám podarilo otočiť a viedli sme už o dva góly. Žiaľ, zlom nastal asi 5 minút do konca zápasu, keď sme z protiútoku išli dvaja na brankára a 100% gólovú šancu sme nevyužili. Miesto toho, aby sme súpera ,,zaklincovali”, tak sme ho motivovali, aby zostal v zápase,” spätne hodnotí manažér Bratislavy Issa.

Úporná snaha domácich o vyrovnanie však nakoniec slávila úspech. V záverečnej hre bez brankára rozhodli o deľbe bodov domáci hrdinovia Lukáš Kyselica a Peter Havier. Domácim padol zo kameň zo srdca a duel sa preto, rovnako ako vlani, skončil nerozhodným výsledkom 3:3.

“Som spokojný, že chalani nezložili hlavy a v posledných troch minútach zápasu sme dotiahli zápas aspoň do remízy. Pred zápasom by sa mi bod málil, no vzhľadom na priebeh zápasu ho musíme zobrať,“ zakončil manažér domácich Milan Čaja.

niké superliga 29.09.2022

niké superliga 29.09.2022 (Foto: Ivan Benninghaus)

submenu

Tabuľka

Slovensko (SLO) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. BRA Bratislava 6 29:21 15
2. TRE Trenčín 6 19:14 8
3. SEN Senec 6 25:38 6
4. TRN Trnava 6 27:27 5

štatistiky

Slovensko (SLO) 1. liga
1. SEN Patrik Sabo 9 Gólov
2. TRN Dušan Krcho 7 Gólov
3. BRA Matej Dolník 6 Gólov
4. TRN Adam Bombicz 4 Gólov
5. BRA František Lády 4 Gólov
6. TRN Matúš Klenkovič 4 Gólov
7. SEN Lukáš Čambal 4 Gólov