|
Stanislav Chudík

Majstrom Nitra, z bronzu sa raduje Trnava

SLO

Novým majstrom v malom futbale v Niké Superlige sa stala Nitra, ktorá využila domáce prostredie a porazila Prešov. V zápase o bronz sa v dramatickom stretnutí stretli hráči Bratislavy a Trnavy. Zápas rozhodlo až predĺženie, keď pár sekúnd pred koncom Trnava skórovala. Vyvrcholeniu ročníka 2020/2021 sa prizerala početná divácka kulisa, ktorá vytvorila pre domáci tím skvelú atmosféru a bola im siedmym hráčom v poli počas celého duelu.

Napínavý zápas o bronz do poslednej sekundy

Zápas o bronz postavil proti sebe Trnavu a Bratislavu. Vo veľkom derby zápase sme boli svedkami napínavého vývoja zápasu. Úvod duelu vyšiel lepšie Trnave, ktorá išla v tretej minúte do vedenia. Marco Kollár využil na polovici ihriska zaváhanie protihráča a rutinérsky zakončil na 1:0 pre Trnavu. Potom sa Trnava viac stiahla a snažila sa hru kontrolovať zodpovednou obranou. To sa jej darilo až do deviatej minúty. V nej prišlo k miernemu zaváhaniu v obrane Trnavy a Severín Zelenák krížnou strelou aj po medzi nohy brániaceho Brestovanského prekonal brankára Trnavy a vyrovnal na priebežných 1:1. V ďalšom priebehu prvého polčasu sa oba tímy snažili niečím prekvapiť svojho súpera, ale obrany na čele s brankármi boli pozorné a viac gólových okamihov sme v prvom polčase nevideli. Hráči tak schádzali z ihriska za vyrovnaného stavu 1:1.


Úvod druhého dejstva vyšiel Bratislave. Rolinec dobre zakryl loptu, posunul ju do strany na Jágra, ktorý zoči-voči brankárovi trafil presne medzi nohy a zasunul tak loptu do siete a poslal Bratislavu do vedenia. Trnava sa po inkasovaní mohla ihneď tešiť z vyrovnania, brankár Maglen však dobre zasiahol po zakončení Vašeka. Bratislava potom viac bránila a vyrážala do protiútokov. Pri viacerých dobre zasiahol aj brankár Trnavy Krištof, ktorý tak Trnavu držal stále v hre. V 41.minúte pekná akcia Trnavy po osi Dzíbela, Bombicz a Blaho. Posledný menový len tesne minul bránu Bratislavy. To o čo sa Trnava od inkasovania snažila, im vyšlo v 46.minúte. Dušan Dzíbela najskôr fantasticky odstavil súpera a následne hĺbkovou prihrávkou z vlastnej polovice našiel v útoku Krcha, ktorý si poradil s obrancom a tiež s brankárom a vyrovnal na 2:2. V posledných štyroch minútach riadnej hracej doby ani jeden z tímov neriskoval a zápas tak išiel do predĺženia.


To bolo z oboch strán veľmi opatrné, keď sa oba tímy viac snažili nič nepokaziť, ako čosi vymyslieť. V úvode predĺženia nebezpečne pálil hráč Trnavy Blaho, Maglen však dobre zasiahol. Keď to už vypadalo, že o bronzovom tíme rozhodnú penalty, padol gól. Bratislava mala výhodu priameho kopu, ten rozohrali na krátko a Trnava to prečítala. Dzíbela vyviezol loptu z vlastnej polovice, poslal následne milimetrový pás na Krcha, ktorý zoči-voči brankárovi poslal loptu pomedzi jeho nohy a rozhodol duel. Trnava zvíťazila 3:2 po predĺžení a raduje sa tak z bronzu.

Povedali po zápase o bronz

Kapitán Bratislavy Ivan Buchel: Ťažko sa mi zápas hodnotí. Celý zápas sme sa snažili. Chalanom ďakujem za takýto výkon. Bol to vyrovnaný zápas, kde po jednej, dvoch chybách, ktoré sme spravili na konci, súper vyhral. Trnave sme darovali dva góly a oni sa tešia z víťazstva. Do ďalšej sezóny pôjdeme s cieľom, prelomiť to nešťastie v semifinále a pokúsime sa získať titul.


Kapitán Trnavy Dušan Krcho: Sme všetci šťastní. Bojovali sme do konca, ťahali sme za jeden povraz a tu je výsledok. Nesklopili sme hlavu a teraz sme to dokázali. Po semifinále bolo sklamanie, lebo sme nehrali svoju hru. Mrzelo nás to, ale chceli sme aspoň bronz. Ja už mám na medailu nachystané miesto, takže som trhal trávu. Budúcu sezónu si ideme po zlato. My neprekračujeme o jedno miesto ale rovno o dve.

Nitra majstrom bez jedinej prehry

V úvode zápasu mali viac z hry Prešovčania, ktorí viac kontrolovali loptu na svojich kopačkách. Oba tímy však boli pozorné. Na konci ôsmej minúty však Nitra dobre napádala Prešov, ktorý v zadných radoch chyboval. Lopta sa dostala k Porubskému, ktorý rutinérsky zakončil a poslal Nitru do vedenia. Po inkasovanom góle prevzal iniciatívu Prešov, brankár Nitry Rusnák však stále držal Nitru vo vedení. Prešov mal aj viaceré priame kopy, ktoré však Rusnák zlikvidoval. Nitra hralo pomerne tvrdo a často bola hra prerušovaná, čo Prešovu nevyhovovalo. V 22.minúte stopercentná šanca Mikluša, brankár Nitry však predviedol exkluzívny zákrok. Prvý polčas priniesol iba jeden gólový moment a tak po prvom polčase šli tímy na prestávku s výsledkom 1:0 v prospech Nitry.


V úvode druhého polčasu v 28.minúte sa Prešov chcel pokúsiť zatlačiť na Nitru. Na polovicu sa vysunul aj brankár Kapráľ. Ten sa pokúsil o prihrávku, ktorú zachytil kapitán Nitry Porubský a famóznou strelou spoza polovice poslal loptu do brány a Nitra tak viedla 2:0. V 30.minúte mohlo byť znížené, Erik Kapráľ však opečiatkoval tyč brány Nitry. Obraz hry sa ani v druhom polčase výrazne nezmenil. V 40.minúte však opäť udrela Nitra. Porobuský sa dostal k lopte od svojho spoluhráča a z voleja ju napálil tvrdo pod brvno a Nitra viedla už 3:0. V 41.minúte však bol rozdiel v skóre opäť dvojgólový, keď Prešovu vyšlo zahranie rohu a Škrepták znížil. Päť minút pred koncom sa Prešov pokúsil o hru bez brankára a zatlačili na Nitru. Prešov aj mal šance, ale Rusnák v bráne Nitry si so strelami poradil. Ešte v 50.minúte Hricov z Prešova napálil tyč, stav bol tak stále 3:1 pre Nitru. Následne v posledných sekundách Dudáš v sklze spoza polovice poslal loptu do opustenej prešovskej brány. Nitra tak vo finále využila výhodu domáceho prostredia a vyhrala titul majstra Niké Superligy na rok 2021, keď zdolala Prešov 4:1.


Prešov ani do tretice nedokázal využiť svoju finálovú účasť na zisk premiérového zlata. Nitra pri prvej účasti vo finále hneď zaknihovala víťazstvo. Nitra navyše prešla touto sezónou bez zakopnutia. Dokázal zdolať každého súpera a ani raz neokúsila trpkosť prehry. 

Rozhovory po finále

Hráč Prešova Rudolf Beliš: Prehra vo finále dosť bolí. Trikrát sa dostať v takejto kvalitnej súťaži do finále a prehrať, keď nie sme horším mužstvom ani v jednom z finále, tak to je už asi prekliatie. Dostali sme ich na koňa po zbytočnej chybe. Oni to vedia dobre zatvoriť a my sme sa potom ťažko presadzovali. Napriek tomu sme mali veľké množstvo šancí, ktoré sme aj vďaka zázračným zákrokom brankára Nitry, nedokázali premeniť. Myslím si, že aj dnes sme boli lepším mužstvo. Takéto drobné chybičky rozhodujú takéto veľké zápasy. Diváci boli výborní. V budúcej sezóne verím, že už konečne zvíťazíme.


Kapitán Nitry a strelec hattricku vo finále Matej Porubský: Je fantastické streliť hattrick vo finále, ešte k tomu sú to aj moje prvé góly v súťaži. Šetril som si to na finále. Brankár Rusnák podal nielen dnes ale aj v celej sezóne zo seba úplné maximum. Veľká vďaka patrí aj jemu. Hovorí sa, že dobrá ofenzíva vyhráva zápasy, ale dobrá defenzíva trofeje, takže to bolo aj o tom prvom góle, ale dali sme dnes štyri góly, takže aj útok fungoval ako mal. Oslavy určite budú a čo bude nasledovať, si nedovolí nikto tipovať. Bude to ale určite zaujímavé. Obhajoba bude určite ťažká, keďže obhájiť je ťažšie ako získať prvý titul.

Ocenenia pre najlepších

Najlepším brankárom sezóny bol zvolený Róbert Maglen z tímu Bratislavy. Najlepším strelcom súťaže sa stal s jedenástimi presnými zásahmi hráč Nitry Adrián Grebáč. Najlepším hráčom súťaže bol taktiež hráč majstra a stal sa ním Matej Porubský, ktorý je aj kapitánom výberu spod Zobora.


submenu

Tabuľka

Slovensko (SLO) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. BRA Bratislava 6 29:21 15
2. TRE Trenčín 6 19:14 8
3. SEN Senec 6 25:38 6
4. TRN Trnava 6 27:27 5

štatistiky

Slovensko (SLO) 1. liga
1. SEN Patrik Sabo 9 Gólov
2. TRN Dušan Krcho 7 Gólov
3. BRA Matej Dolník 6 Gólov
4. TRN Adam Bombicz 4 Gólov
5. BRA František Lády 4 Gólov
6. TRN Matúš Klenkovič 4 Gólov
7. SEN Lukáš Čambal 4 Gólov