|
Filip Myslík

Začína play-off Niké Superligy!

SLO

Dlhoočakávaná vyraďovacia fáza národnej súťaže v malom futbale je konečne tu. O miestenky do semifinále zabojuje počas dvoch dní osem ambicióznych celkov.

Niké Superliga sa pred začiatkom novej sezóny rozrástla o dva tímy. Vo východnej skupine bojovali o postup hráči Martina a Banskej Bystrice. Martinčania poriadne zamiešali kartami a hneď na prvý pokus postúpili do play-off.

Bystričania si na atraktívne vyraďovacie boje musia ešte chvíľu počkať. Kvôli dvom nováčikom nastali zmeny aj v západnej skupine, do ktorej sa presunul aktuálny majster z Nitry. Čierny Peter v západnej skupine napokon ostal v rukách futbalistov z Piešťan.

Postup zo západnej skupiny si nakoniec vybojovali tímy Trenčína, Bratislavy, Trnavy a Nitry. Z východu si zabezpečili postup hráči Prešova, Martina, Košíc a premiérovo aj Zvolena.

Prvých semifinalistov spoznáme už v stredu večer. Play-off zahájime v Banskej Bystrici súbojom trojnásobného finalistu z Prešova s nováčikom z Martina. Prešov obsadil druhé miesto v tabuľke za Košicami, ktoré ho preskočili na poslednú chvíľu, keď rivalovi pripravili jedinú prehru v aktuálnej sezóne. V tejto edícii sú však odhodlaní zrušiť finálovú kliatbu a konečne zdvihnúť trofej nad hlavu. 

Prešovčania naopak pripravili jedinú porážku nováčikovi. Martin nakoniec zdolali po parádnom obrate 3:2. Hrdinom sa stal reprezentant Rudolf Beliš, ktorý sa v priebehu ôsmich minút presadil dvakrát. Víťazný gól strelil v nadstavenom čase a zabezpečil všetky tri body pre favorita. Martinčania ale podobne ako v ostatných zápasoch ukázali obrovskú kvalitu a potenciál.

So ziskom piatich bodov napokon obsadili výborné 3. miesto v tabuľke. To už ale nič neznamená, v play-off sa začína odznova a Martinčania majú veľkú šancu na postup. V porovnaní s Prešovčanmi im však v zápase môžu chýbať potrebné skúsenosti, ich výhodou naopak bude nepredvídateľnosť.


Košičania odhodlaní potvrdiť úlohu favorita

Druhé stretnutie vyraďovacej fázy bude mať jasného favorita. Košičania sa po ročnej prestávke opäť predstavia v play-off a ambície sú jasné. Získať tretí titul v Niké Superlige.

Poslednými výkonmi jednoznačne získali späť stratený rešpekt. V priebehu dvoch dní vyhrali tri zápasy a nakoniec ovládli východnú skupinu. Prvou prekážkou v play-off budú Zvolenčania.

Tým sa podarilo postúpiť do vyraďovacej fázy prvýkrát v krátkodobej histórii národnej súťaže. To bude ale s veľkou pravdepodobnosťou maximum, pretože kvalita Košíc je niekde inde. Lopta je však guľatá a Zvolenčania ukázali najmä v juniorskej SZMF Superlige, že majú veľkí potenciál.  


Nadviaže Trenčín na vynikajúce výkony?

Zatiaľ čo na východe máme favoritov na postup v podobe Prešova a Košíc, na západe to nie je ani zďaleka také jednoznačné. Bratislava v základnej časti sklamala herne i výsledkovo, stále však disponuje najväčšou hráčskou základňou a pokiaľ to Ivan Buchel vhodne namieša, tak môžeme vo vyraďovacej fáze vidieť úplne iný tím ako doposiaľ.

Obrovským prekvapením je na druhej strane výber z Trenčína, ktorý sa doteraz v Niké Superlige trápil. V aktuálnej edícii však neprehral ani jeden zápas a s prehľadom ovládol západnú tabuľku.

Trenčania neboli ďaleko od stopercentného úspechu. Body stratili iba v jednom stretnutí. Paradoxne hneď v tom prvom proti Bratislave. Otvárací súboj ročníka ponúkol dva diametrálne odlišné polčasy. Trenčín dominoval viac ako polovicu stretnutia a viedol 3:0, koniec však absolútne nezvládol a musel sa uspokojiť s bodom.

V ďalších zápasoch však podobné chyby neopakoval a pôsobil čoraz skúsenejšie a zohratejšie. Pokiaľ si hráči udržali formu a podajú rovnaké výkony ako v základnej časti, tak môžu pomýšľať aj na premiérový kov. 


Šláger na záver?

Ťažko dopredu hodnotiť, ktorý zápas bude najkvalitnejší. Za divácky najatraktívnejší ale pravdepodobne môžeme označiť posledný súboj, v ktorom domáca Trnava vyzve aktuálneho šampióna z Nitry.

Prvý vzájomný zápas mal jednoznačný priebeh. Trnava obhajcu trofeje doslova zosmiešnila, v Piešťanoch ho zostrelila celkom jednoznačne 5:0. Nebola to Nitra z minulého roka s pevnou organizovanou obranou a smrtiacimi protiútokmi, naopak chlapci v žltom mali svoj deň a v bráne skončilo takmer všetko, do čoho kopli.

V kádri Nitry sa toho za krátky čas veľa zmenilo a chlapci začiatok nezachytili. Postupom času sa však zlepšili a dokázali zdolať Piešťany a Bratislavu, ktorú napokon preskočili aj v tabuľke. 

Trnavčania až na súboj s Trenčínom predvádzali fantastické výkony. V troch zápasoch zo štyroch neinkasovali. Pôsobia ako najzohratejší tím, ktorý má v tíme správne namiešaný talent a skúsenosti. Pre mnohých boli pred sezónou pasovaní do úlohy najväčšieho favorita. Teraz prichádza čas, aby to potvrdili aj na ihrisku. Nitrania sú bojovníci a postup im rozhodne nedarujú zadarmo. 


Program play-off

6.4. o 19:20 Prešov - Martin
6.4. o 20:40 Košice - Zvolen
7.4. o 19:00 Trenčín - Bratislava
7.4. o 20:20 Trnava - Nitra

Live prenosy

Všetky duely Niké Superligy budete môcť sledovať Live na našom facebookovom profile Slovenský zväz malého futbalu, a tiež na oficiálnom youtube kanáli.

Všetky duely Niké Superligy nájdete aj v kurzovej ponuke stávkovej spoločnosti Niké je tipovanie.


submenu

Tabuľka

Slovensko (SLO) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. PAP Papalalulu BA 1 7:4 3
2. MFC MFC Lavore TN 1 4:1 3
3. MCT MC Trnava 1 4:7 0
4. FCB FC BPN EB BA 1 1:4 0

štatistiky

Slovensko (SLO) 1. liga
1. PAP Emil Haladej 3 Gólov
2. MCT Matúš Loskot 2 Gólov
3. PAP Peter Lipa 2 Gólov
4. MFC Erik Jendrišek 2 Gólov
5. PAP Martin Jurkemik 2 Gólov
6. FCB Šimon Štefanec 1 Gólov
7. MFC Martin Kopčan 1 Gólov